سه شنبه , ۳۱ مرداد ۱۳۹۶
خانه | استان زنجان | ابهر | جای خالی تولید محصول ارگانیک در بازارهای استان زنجان
1organicfoods1

جای خالی تولید محصول ارگانیک در بازارهای استان زنجان

وقتی برای خرید به بازار میوه‌فروشان مراجعه می‌کنیم گاهی با محصولاتی مواجه می‌شویم که فروشندگان، آنها را محصولات «ارگانیک» می‌نامند. در این میان ممکن است برای برخی از مصرف‌کنندگان این سوال پیش آید که محصولات ارگانیک چه تفاوتی با محصولات غیرارگانیک دارند؟ باید گفت: محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل هیچ‌گونه سموم دفع آفات گیاهی نظیر: علف هرزکش‌ها، قارچ‌کش‌ها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت می‌شود، رشد می‌کنند. از سوی دیگر در ترکیبات میوه‌های ارگانیک هیچ‌گونه اصلاح ژنتیکی صورت نمی‌گیرد و از گازها برای رشد زودرس میوه‌ها استفاده نمی‌شود. به‌همین دلیل رنگ این نوع میوه‌ها طبیعی بوده و نه خیلی پررنگ یا کم‌رنگ‌تر از حد معمول هستند. بافت آنها مناسب و خیلی نرم یا سفت نیست. اندازه میوه‌ها هم متعادل بوده و طعم و بوی طبیعی و مناسبی دارند که البته بارزترین ملاک تشخیص میوه‌های ارگانیک از غیرارگانیک هم همین طعم و بوی طبیعی‌شان است، بعلاوه پوست میوه‌های ارگانیک کاملا متناسب با میوه بوده و زیاد ضخیم نیست. از همه مهم‌تر آن که در این نوع محصولات کاهش آلودگی خاک به کودها و سموم موجب باقی ماندن عناصر مفیدی مانند کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و ویتامینC در سبزی‌ها می‌شود.
متاسفانه به دلیل افزایش روزافزون جمعیت، محصولات ارگانیک جوابگوی نیاز مصرف‌کنندگان نمی‌باشد و کشاورزان مجبورند برای تامین هرچه سریع‌تر تقاضا علاوه بر محصولات ارگانیک از انواع میوه‌های گلخانه‌ای یا خارج از فصل نیز استفاده کنند. لذا این نوع محصولات به دلیل آن که در مرحله رشد زمان لازم را طی نمی‌کنند بسیاری از ویتامین‌ها و مواد ضروری را ندارند. به عنوان مثال، محصولات گلخانه‌ای مدت مدیدی است که در ایران تولید می‌شوند. این محصولات در مقایسه با میوه‌های ارگانیک کمبودهای زیادی دارند.

از آنجا که گلخانه‌های شیشه‌ای در کشورمان بسیار کم‌وسعت و محدود هستند نور خورشید به طور مستقیم به محصولات گلخانه‌ای نمی‌تابد، لذا این محصولات به نوعی با کمبود ویتامینC و سایر مواد مغذی که برای به وجود آمدن به نور مستقیم نیاز دارند، مواجهند. از طرف دیگر برای این که میوه‌ها و سبزی‌ها سریع‌تر از حد معمول برسند کشاورزان از روش‌های شیمیایی مختلفی استفاده می‌کنند. همین موضوع تا حدی در کاهش ویتامین‌ها و ریزمغذی‌های محصولات گلخانه‌ای موثر است.

لذا وجود میوه‌هایی با ظاهر درشت که فاقد طعم و خاصیت هستند همگی ناشی از استفاده بی‌رویه از کودها، آفت‌کش‌ها و باقی ماندن ترکیبات آنها در محصولات است. از همه بدتر آن که برخی از میوه‌های خارج از فصل که وارداتی بوده و با قیمت‌های بالا در میوه‌فروشی‌ها عرضه می‌شوند از مشکلات عدیده دیگری برخوردارند.

برخی از این میوه‌ها به دلیل آن که محصول درختانی هستند که با مهندسی ژنتیک در آنها تغییراتی ایجاد شده است حاوی ژن‌های تغییر شکل‌یافته‌ای هستند که باکتری‌های موجود در روده را تغییر می‌دهند و موجب مقاوم شدن بدن به آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شوند. در این تغییرات ژنی میوه‌ها مدت بیشتری روی درختان می‌مانند و رسیدن آنها برای نیاز کمتر به نگهداری در انبار و سردخانه‌ها به تاخیر می‌افتد. لذا این تاخیر می‌تواند از مقدار مواد مغذی آنها نیز بکاهد.

توجه: شکل ظاهری محصول نمی‌تواند معیار درستی برای خرید محصولات ارگانیک باشد. ما باید کیفیت محصول و محلی که تولید شده را مورد توجه قرار دهیم. معمولا محصولاتی که در بسیاری از بازارهای محلی ارائه می‌شوند، سالم‌تر هستند. در نهایت آن که محصولاتی را خریداری کنیم که گواهی شده هستند. تقاضا برای این محصولات راه تولید آنها را فراهم خواهد کرد.

 اگر بگوییم چرخ‌های اقتصادی استان با رونق کشاورزی می‌چرخد، پر بیراه نگفته‌ایم. خدابنده با گندمزارهای طلایی‌اش نشان از کار شبانه‌روزی کشاورزان این منطقه دارد. طارم که به هندوستان ایران شهره یافته محصولی مانند زیتون را برای مردمان این سرزمین به ارمغان آورده است.
با این‌که کشاورزان استان مانند کشاورزان دیگر استان‌ها در کاشت، داشت و برداشت با مسائل خاصی درگیرند و هنگام فروش محصولاتشان مجبورند با قیمت اندک آنها را به دلالان بفروشند، اما این موارد باعث نشده رونق کشاورزی در استان کاهش یابد. بلکه در سالی که گذشت تلاش شد تا میزان بهره‌وری در این بخش ارتقا یابد.
طبق گفته مسئولان ۳۳/۶ درصد از اشتغال استان مربوط به بخش کشاورزی است در حالی که اشتغال در این حوزه در کشور ۱۸ درصد عنوان شده است. این آمارها مشخص می‌کند که کشاورزی در استان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
مدیرکل جهاد کشاورزی با اعلام این مطلب که یکی از اهداف عمده جهاد کشاورزی فراهم کردن زمینه لازم برای تهیه و تامین مواد غذایی است، اظهار می‌کند: سال گذشته شاهد افزایش تولید محصولات مختلف کشاورزی و زراعی در استان بودیم. جعفری با تأکید بر این نکته که در دولت تدبیر و امید شعار افزایش بهره‌وری در کشاورزی یکی از اصلی‌ترین اهداف این سازمان بوده، می‌افزاید: با توجه به محدودیت منابع در بحث آب و خاک و محدودیت سرمایه، عقلانی‌ترین کار ارتقای بهره‌وری در تولید نهاده‌ها بود. به همین دلیل در سالی که گذشت با اقداماتی که انجام دادیم شاهد افزایش ۴۰ درصدی بذرها و نهاده‌ها بوده‌ایم.

وضعیت کود
در سالی که گذشت زنجان دومین استان در توزیع کود شیمیایی بود. بر اساس آمارها در سال گذشته ۴۲ هزار تن کود شیمیایی بین کشاورزان توزیع شده است.

ضریب مکانیزاسیون در کشاورزی
جعفری با اشاره به این نکته که ضریب مکانیزاسیون در بخش کشاورزی ارتقا یافته است، اظهار می‌کند: سال گذشته ۴۵ میلیارد تومان برای ارتقای مکانیزاسیون بخش کشاورزی پرداخت شد که با توجه به اقدامات انجام شده ضریب مکانیزاسیون به ۱/۷۳درصد رسیده است.

صنایع تبدیلی و تکمیلی
مدیر جهاد کشاورزی استان در مورد زنجان که وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در آن حرف اول را می‌زند، می‌گوید: از سال ۹۴ تا ۹۵ بیش از ۲۰۰ هزار تن به ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی استان افزوده شده است.

سیلو
گندم یکی از محصولات استراتژیک است. به همین دلیل وجود سیلو ضروری به نظر می‌رسد. جعفری در این مورد اظهار می‌کند: به همین دلیل افتتاح و تکمیل ۲ سیلو را در برنامه داریم. جعفری می‌افزاید: تا ۱۵ روز آینده فاز اول سیلو در زرین رود خدابنده افتتاح می‌شود که با بهره‌برداری از آن ۵۰ هزار تن گندم در این مکان انبار می‌شود.
همچنین در ماهنشان هم به زودی شاهد افتتاح سیلو خواهیم بود.  وی همچنین در خصوص وضعیت تولید گندم می‌گوید: ۱۱ میلیون تن گندم در کشور وجود دارد و از نظر تامین گندم نگرانی نداریم.  گندم در استان تابع بارش باران است چرا که این محصول به صورت دیم کاشته می‌شود. اما اگر بخواهیم به صورت کلی در این مورد آمار بدهیم باید بگوییم ۲۲۰ هزار تن گندم از اراضی آبی و دیمی زیر کشت گندم در استان برداشت می‌‌شود.

تسهیلات
در سال گذشته ۱۷۶ طرح در حوزه کشاورزی توانستند تسهیلات دریافت کنند. جعفری می‌گوید: سال ۹۵ حدود ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع داخلی به ۱۷۶ طرح اختصاص یافت. همچنین ۲۵۷ میلیارد ریال اعتبار برای رفع مشکلات تولیدی اختصاص پیدا کرد.

موانع تولید محصولات ارگانیک در استان
تولید محصول ارگانیک در استان کم است، زیرا شرایط خاصی برای تولید نیاز دارد که مهیا کردن همه این عوامل به سختی امکان‌پذیر است. در حال حاضر تولیدکننده با دشواری می‌تواند محصولی را در ابعاد پایین‌تر تولید کند یا گاهی سختی‌های این کار سبب می‌شود که سرمایه‌گذاران در این زمینه سرمایه‌گذاری نکنند، این درحالی است که محصولات ارگانیک در بازارهای جهان قیمت بالاتری نسبت به سایر محصولات کشاورزی دارد.

سامانه بهین یاب
جعفری به راه‌اندازی سامانه بهین‌یاب اشاره می‌کند و می‌گوید: با راه‌اندازی این سامانه کلیه متقاضیان برای تسریع در دریافت تسهیلات می‌توانند با مراجعه به بخش تامین مالی درگاه بهین یاب و ارائه مدارک درخواست شده به صورت الکترونیکی در این طرح ثبت نام کنند.
وی در پاسخ به این سوال که وضعیت محصولات ارگانیک در استان چگونه است؟ اظهار می‌کند: در استان زنجان محصولات ارگانیک نداریم اما محصول‌های سالم تولید می‌شود.
وی می‌افزاید: محصول‌های سالم به ۲ دسته تقسیم بندی می‌شوند، دسته اول محصول‌هایی هستند که به صورت خودرو و بدون نیاز به کود و کاشت می‌رویند. دسته دوم هم محصول‌هایی هستند که بنا به استانداردهای موجود در خصوص میزان استفاده مناسب از سموم به وسیله کشاورزان تولید می‌شوند.
مدیر کل جها د کشاورزی استان ادامه می‌دهد: برای تولید محصول‌های سالم کارهای نظارتی از سوی کارشناسان دانش فنی انجام می‌شود. در ۳ سال اخیر هزار و ۶۰۰ کشاورز توانسته‌اند محصول سالم تولید کرده و موفق به گرفتن نشان کد ۱۶ رقمی شوند. هم اکنون ۱۳ درصد از انواع محصول‌های استان به مرحله سالم سازی رسیده‌اند. همچنین با همکاری انجمن مهرانه و یک شرکت بازرسی کارهای آزمایشگاهی برای تولید ۸ محصول سالم با نشان استاندارد در حال بررسی است.

موارد دیگر را نیز امتحان کنید

دولت جلوی بانک‎های افسارگسیخته را بگیرد/ خیلی از کارخانه‎ها را بانک‎ها ورشکسته کردند

آیت‌الله مکارم‎شیرازی در ویژه برنامه شب دحوالارض حرم امام رضا(ع) اظهار داشت: خداوند متعال در سوره …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *